Implementarea RO e-Factura. AMENZI de până la 10.000 de lei pentru patronii care nu încarcă FACTURILE în platforma Fiscului

Publicat: 03/06/2024, 13:23
Actualizat: 03/06/2024, 13:27

Începând de astăzi, inspectorii fiscali vor trimite amenzi patronilor care nu încarcă facturile în platforma Fiscului. Pentru cei care conduc firme mari, amenzile pot ajunge și la 10.000 lei.

Implementarea sistemului RO e-Factura, obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, a creat o serie de provocări pentru antreprenorii români, mai ales în ultimele zile ale anului 2023. Beatrice Mustea, antreprenoare, descrie dificultățile întâmpinate:

„Din păcate, am tot lăsat-o pe ultima sută de metri. La un moment dat nici nu-mi mai răspundeau la ANAF sau aveau programul până la ora numită și puteau să stau o oră în așteptare ca la un moment dat efectiv să mi se închidă apelul pentru că se termina programul și oricum nu o să mai răspundă nimeni. Mă simțeam că sunt un șoricel într-o roată care se tot zbate și nu mai dă de capăt”, a afirmat Beatrice Mustea pentru Euronews.

„N-aș fi lucrat direct cu e-factura pentru că ar fi trebuit să stau 30 de minute ca să înregistrez o factură”

Pentru a facilita relația cu platforma ANAF, mulți antreprenori au optat pentru programe de facturare integrate. Mihai Bălescu, un alt antreprenor, preferă să plătească 170 lei pe an pentru un astfel de serviciu decât să acceseze direct portalul Fiscului.

„Am încercat să scurtcircuitam un pic sistemul și chiar dacă nu aveam la momentul respectiv un sistem de facturare implementat în cadrul companiei, oricum urma să-l achiziționez. N-aș fi lucrat direct cu e-factura pentru că ar fi trebuit să stau la momentul respectiv 30 de minute ca să înregistrez o factură, ceea ce este un pic inuman”, spune Mihai Bălescu.

Sistemul RO e-Factura a reprezentat o provocare atât pentru firmele mici, cât și pentru marile companii. Georgiana Iancu, șefa departamentului taxe indirecte din cadrul unei companii de audit, subliniază:

„Firmele mai mari deși sunt mult mai integrate din perspectivă de sisteme, aplicații, se bazează mult mai mult pe tehnologie în toate procesele pe care le au. Factura se putea genera din sistem și să fie transmisă automat, inclusiv via email sau prin anumite platforme dedicate de facturare. Acest lucru nu mai este posibil și atunci aici vine principala schimbare pentru firmele care aveau deja tehnologii electronice avansate de facturare electronică”, afirmă Georgiana Iancu.

În primele luni de la obligativitatea folosirii platformei, ANAF estima că 100.000 de companii românești nu au utilizat sistemul, motiv pentru care Fiscul a prelungit cu două luni perioada în care nu s-au aplicat amenzi. Robert Croitoru, antreprenor, menționează problemele tehnice întâlnite:

„Am mai avut și situații când importai facturi cu foarte multe poziții în ianuarie, februarie, martie. Aveai 30-40 de poziții să îți aducă 15 poziții, 20 de poziții și ulterior să se blocheze acel document. Și trebuia ori să reîncerci importul lui sau la un moment dat renunțai”, a spus antreprenorul.

Complicarea sistemului de încărcare a facturilor poate genera reacții de evitare în rândul întreprinzătorilor, potrivit analiștilor. Adrian Benta, analist economic, atrage atenția că „La acele firme micuțe de tot, în zona rurală, unde și acum se fac vânzările pe caiet, cu siguranță vor trece și într-o zonă din aceasta cenușie sau printr-o zonă gri.”

Antreprenorii sunt neîncrezători în justificarea statului pentru introducerea obligativității. Ministerul de Finanțe afirmă că RO e-Factura ajută la combaterea evaziunii fiscale și reducerea decalajului de TVA, însă analiștii sunt sceptici. Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, comentează:

„Toate informațiile pe care ANAF-ul le primește acum prin e-factura, în timp, hai să spunem aproape real, le primeau oricum prin declarația 394 și am văzut că acolo nu au făcut mare lucru să proceseze datele alea. Toată informația exista deja”

De la 1 iulie, firmele nu mai pot înregistra în contabilitate facturile primite în format clasic, iar amenda pentru nerespectarea acestei reguli este de 15% din valoarea facturii.

Sursă video: Euronews

Sursă foto: Facebook

CITEȘTE ȘI:

Perioada în care NU se dau amenzi pentru sistemul E-Factura expiră vineri

Cum explică CIOLACU creșterea cheltuielilor bugetare/Este, cumva, ARTIFICIALĂ/Sunt incluse cheltuielile cu sănătatea și cu înzestrarea Armatei

ANAF a identificat o gaură în BUGETUL statului de 10 de milioane de lei, din cauza unei firme cu monede virtuale

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”